Пошук шрифтів
ТарифиСкачати Агент
Товари додані у кошик
Увійти

П'ять шрифтів з великою місією

5-fonts-with-global-mission

Мабуть вам відомо, що дизайнери можуть, і навіть повинні, змінювати світ на краще. На дизайнерських факультетах їх вчать не тільки приносити вигоду замовнику, а й берегти природу, економити час користувача і цінувати права людини. Є конкурси соціальної реклами, де дизайнери доводять, що саме їх плакат чи відео врятує більше людей від війни, рабства, СНІДу або збереже більше тюленів та лісів Амазонки. Тому що дизайнер – соціально відповідальна професія.

А як зі шрифтаями? Вони теж дизайнери, хоча іноді здається, що їх хвилює лише форма штрихів і зарубок, або кількість осей у variable fonts. Але і шрифтові дизайнери можуть мислити глобально. Іноді вони роблять шрифти, які допомагають вирішувати світові проблеми.

Ми зібрали п'ять «більше ніж шрифтів», створених за останні десять років.

1. Шрифт для кращого запам'ятовування

Австралійська команда вчених і дизайнерів створила шрифт незвичної форми, читання якого змушує мозок працює інтенсивніше. При цьому підвищується ефективність запам'ятовування прочитаного тексту. Шрифт Sans Forgetica допомагає швидко запам'ятовувати невеликі обсяги інформації, наприклад, для вивчення іноземної мови, складання іспиту, публічного виступу. Крім того, додаткове навантаження на мозок при читанні є доброю профілактикою старечої деменції.

Sans Forgetica створений на основі нейтрального ґротеску з відкритими формами, на кшталт Museo Sans. Простий читабельний шрифт піддали двом викривленням: легкий зворотний нахил та вирізи, на кшталт трафаретних, але у незвичних місцях.

Це рішення не є випадковим. Автори експериментували з різними нахилами та вирізами, в результаті, саме таке викривлення форми дозволило тестовій групі запам'ятати на 14% більше інформації у порівнянні з текстом, набраним шрифтів Arial.

2. Шрифт для сліпих і слабозорих

Українсько-польська дизайнерка Вікторія Грабовська розробила новий шрифт, який об'єднує зоровий і тактильний досвід сприйняття. Його літери складаються з рельєфних крапок, як у системі Брайля, але за формою це звичайні прописні літери. Новий цифровий шрифт Марія Терезія заснований на системі австрійського тифлопедагога Йоганна Клейна та на досвіді сучасних шкіл для незрячих і слабозорих.

У презентації на Typo Berlin 2017 Вікторія пояснює, що її шрифт створений не для заміни Брайля, а для того, щоб допомогти незрячім вивчити форми літер, для спрощення комунікації між незрячім і зрячими та з уваги на придатність у повсякденному житті. Лiтери використовуються не тiльки для читання та писання, вони – частина загальної культури. Вони можуть також допомагати в усних описах речей та в opieнтації у просторi. Крім того, тактильний шрифт допоможе пiдтримувати пам’ять лiтер у осліплих в дорослому віці людей, якi з часом забувають їх форму.

3. Шрифт для людей з дислексією

Близько 10% людей страждають від дислексії, тобто зазнають серйозних труднощів при читанні. Літери здаються їм дуже схожими одна на одну і плутаються між собою. Це ускладнює навчання і створює дискомфорт у повсякденному житті.

Допомогти дислексикам читати можуть спеціальні шрифти. У них літери робляться менш схожими між собою, трохи асиметричними та неохайними, ніж у звичайних складальних шрифтах, а нижня частина літери завжди відрізняється від верхньої частини по насиченості. Також збільшується міжлітерна відстань (апроші). За основу таких шрифтів зазвичай беруть навігаційні шрифти або шрифти для довідників, орієнтовані на максимальну розрізнення в умовах поганої видимості і на швидкий пошук потрібної букви або цифри в списку або таблиці.

4. Шрифт-прапор LGBTQ активістів

Активісти з NewFest та NYC Pride разом з Ogilvy & Mather та розробниками шрифтових інструментів Fontself створили безкоштовний шрифт за мотивами Райдужного Прапора. Цей шрифт був названий «Gilbert» на честь Гілберта Бейкера – творця знаменитого символу LGBTQ. Він був активістом, художником і був відомий тим, що допомагав друзям створювати банери для протестів і маршів. Демо-версія Gilbert доступна на сайті typewithpride.com у двох варіантах, у вигляді стандартного векторного OpenType шрифту та кольорового шрифту OpenType-SVG, який можна використовувати у Photoshop CC 2017.

Це не просто шрифтовий брендинг. Gilbert має глобальнішу місію, ніж шрифт торгової марки або навіть країни, адже він присвячений міжнародному руху за права людей, дискримінованих за їх гендер чи сексуальну орієнтацію. А частка таких людей у суспільстві приблизно 10%.

5. Еко-френдлі шрифти для економії чорнил

Турбота про природу, зменшення вуглецевого сліду, відповідальне споживання – для дизайнерів це не просто тема для соціальної реклами. Дизайнерів цікавлять інструменти й методи, які допомагають вирішувати екологічні проблеми кожен день.

Спеціальні еко-шрифти, що економлять чорнило принтерів вдома чи в офісі – чудовий приклад соціально відповідального дизайну та нестандартного мислення. Це текстові шрифти з тонкими порожнинами всередині штрихів у вигляді точок або ліній. Такі малопомітні зміни дозволяють економити від 15% до 50% чорнил, зберігаючи чіткість символів. У текстових розмірах як 10, 12 кегль фарба сама заповнює прогалини за рахунок розтікання чи вбирання.

Першим економним шрифтом був Ecofont, випущений голландською фірмою Spranq у 2009 році. Цей шрифт здобув вілька нагород на дизайнерських конкурсах. Спочатку це був безкоштовний шрифт без зарубок, а зараз Ecofont став додатком, який дозволяє економити до 50% чорнила за невелику щорічну плату. При відправці файлу на друк програма Ecofont робить пропуски в будь-яких шрифтах.

Другий еко-френдлі шрифт від британської компанії Ryman є ще вигіднішим. Його пробіли у вигляді канавок дозволяють економити до 39% чорнила. Цей безкоштовний шрифт із зарубками виглядає дуже естетично у великому розмірі на промо-постерах. При цьому він залишається практичним текстовим шрифтом!

Цікаво було дізнатися, як шрифти роблять світ кращим? Тоді вам сподобається 10 якостей шрифтів та їх застосування у дизайні, щоб маніпулювати свідомістю вашої цільової аудиторії як профі, та стаття про Mars Type – перший у світі шрифт для майбутньої колонії на Марсі!

Користуючись цим сайтом, ви даєте згоду на Використання cookies