Пошук шрифтів
ТарифиСкачати Агент
Товари додані у кошик
Увійти

33 українські шрифти для сайту AbetkaUA

AbetkaUA-2023-cover

Хочу розповісти про фантастичний проєкт Шрифтова Абетка Української ідентичності. Це сайт і багато різних артефактів, виставок, івентів, що розповідають про Україну за допомогою шрифтів. Проєкт створено в колаборації між Projector Creative & Tech Foundation, MacPaw та Фундація ЗМІН. Дизайн сайту від студії obys.

Я дуже радий бути частиною цього проєкту, і як автор шрифта Mars Type, який на сайті представляє сторінку про Конституцію Пилипа Орлика, і як Rentafont – постачальник шрифтів. Також я взяв участь у панельній дискусії на презентації проєкту в Києві, де ми разом із Олександром Трегубом, Олександрою Корчевською-Цехош і Захаром Кривошиєю поговорили на тему сучасних українських шрифтів.

Автори цього проєкту роблять те, що я вважаю найважливішим для українського шрифтового дизайну. Я, як і вони, завжди підкреслюю, що шрифти – це не якесь дивне хобі дивних людей, а цікава і важлива професія, яка є ключовою частиною дизайну. Важко уявити щось більш важливе, ніж дизайн, бо це – комунікація, тобто сама суть людського буття. Дуже важливо показувати, що шрифти пов'язані з найрізноманітнішими сферами інтересів.

А ще для розвитку українського шрифтового дизайну необхідно показувати, що шрифти не повинні бути виключно безкоштовними. Серед 33 літер використаних у проєкті 22 є платними. Це показує українським та іноземним користувачам, що в Україні можна купувати ліцензійні шрифти для друку, сайтів та інших задач і це просто і доступно. 20 шрифтів було куплено на Rentafont.

Тепер про найцікавіше! На сторінці кожної літери є текст про важливий для України феномен чи подію, а також розповідь шрифтового дизайнера про свій шрифт. Анкети авторів містили запитання про те, скільки часу пішло на розробку шрифта. Не всі автори назвали точні цифри, але з цих даних можна робити висновки. До цього ніхто не збирав такі дані, тому я прочитав усі відповіді та зібрав статистику.

Статистика по 33 шрифтах українських авторів

• На сайті представлені шрифти 24 українських авторів

• 19 із цих 24 авторів – це чоловіки і лише 5 – жінки

• 2/3 шрифтів – це гарнітури, тобто шрифтові сімейства з кількох накреслень

• Найкоротший строк розробки 1 шрифта – 1 місяць

• Найдовший строк розробки 1 шрифта – 2,5 роки

• Середній строк розробки 1 шрифта – 7,5 місяців

• Медіанний строк розробки 1 шрифта – 4 місяці

• На всі 33 шрифти пішло 20,7 років праці (постійна робота 1 людини)

Тобто, кожен раз, коли ви качаєте безкоштовний український шрифт ви отримуєте подарунок, на виробництво якого пішли сотні годин роботи, і тому числі роботи під обстрілами. А вміння робити шрифти кожен автор здобув десятками років освіти, самоосвіти і роботи в різних напрямках дизайну. Ця робота заслуговує на подяку.

Підтримуйте українських шрифторобів! Дізнавайтеся про них, купуйте шрифтові ліцензії та замовляйте їм розробку унікальних шрифтів для ваших брендів.

Useful links:

Користуючись цим сайтом, ви даєте згоду на Використання cookies