Пошук шрифтів
ТарифиСкачати Агент
Товари додані у кошик
Увійти

Футболки зі шрифтами українських дизайнерів

Cover-ukr-typographers-tshirts

Цього літа на Книжковому Арсеналі 2021 в Києві Rentafont презентував серію футболок про популярних українських шрифтових дизайнерів. Ми почали з трьох футболок: «Sex, drugs, Rastvor's fonts» зі шрифтами Дмитра Растворцева, «Kyrylo "RockStar" Tkachov presents» зі шрифтами Кирила Ткачова, «Навіщо ще один нудний гротеск» зі шрифтами шрифтової спільноти «Щедрик».

Розповідати про українські шрифти дуже актуально, бо навіть після 30 років незалежності України, більшість наших видавців досі верстають книжки іноземними шрифтами. Вони не знають про шрифтовий ренесанс, що відбувається в Україні останні 5-7 років на тлі спротиву російській агресії, в тому числі культурній. За ці роки в Україні створено тисячі шрифтів з кирилицею усіх видів і стилів.

Український зміст має втюлюватися в українській формі, тому нам потрібні власні шрифти для всіх потреб і тематик, від віршів до рекламних плакатів, від історичних музеїв до фільмів про майбутнє.


1. Футболка зі шрифтами Растворцева

Дмитро Растворцев – головний панк українського шрифтового дизайну! Його шрифтові експерименти часто підривають академічні канони та дивують своєю самобутністю. Звертаючись до Дмитра ви отримуєте сміливий дизайн, про який говоритимуть довго и голосно. Може ви не помічали, але в Україні не можна кроку ступити, щоб не побачити шрифти Растворцева: державний мобільний додаток «Дія», соціальна реклама про ковід, інформація про вакцинацію, шрифти для Києва, Сум, Вінниці, два великих музея, кілька українських IT-бізнесів, серед яких, наприклад, Depositphotos. А ще його шрифтами оформлена добра половина українських товарів для дітей, від морозива до іграшок, та свіжий реліз гурту «Хамерман знищує віруси».

Дмитро почав робити шрифти ще в дитинстві. Спеціальної освіти він не мав, але це не завадило йому стати професіоналом. Стиль Рстворцева ґрунтується на глибокому розумінні історії української графіки з одного боку, та світової поп і контр культури, з іншого.

Шрифти Растворцева на футболці: DR Krapka Square, Kyiv*Type Sans, Kyiv*Type Titling


2. Футболка зі шрифтами Ткачова

Рок-зірки, гастролюючи різними містами, залишають там записи, автографи та сліди в серцях фанатів. Так само робить Кирило Ткачов – зірка українського шрифтового дизайну. Жив у Луганську – зробив для нього безкоштовний шрифт. Переїхав до Луцька – ось і шрифт Lutsk Type, теж безкоштовний. Також його фірмові шрифти можна побачити в Дніпрі, Запоріжжі, на Дніпровщині, Львівщині, Приазов'ї. Але нашу шрифтову зірку цікавлять не лише міста й області, він дивився ширше й робив шрифти для бренду України. Двічи, у 2014 та 2018 році. А ще для Міністерства Культури та КБ Антонова. Окрім шрифтів, один з яких має промовисту назву Rock Star, Ткачов збирає коллег з України й світу на фестивалі «Простір Літер», має власну дизайн студію «АльфаБраво» та викладає шрифтовий дизайн в онлайн-школі Projector.

Його шрифти мають власне обличчя й оригінальний стиль. Кирило майстерно адаптує артизанальну естетику будь-якого регіону до високих стандартів якості сучасних шрифтів (Lutsk Type, Lugatype). Але і нейтральні глобалістичні гротески в нього теж гарно виходять (Ermilov).

Шрифти Ткачова на футболці: RockStar, Lugatype, Ermilov.


3. Футболка зі шрифтами «Щедрика»

Живий класик українського шрифторобства – Віктор Харик дійсно не любить гротески (шрифти без засічок). Глобалізм – це не для нього. Якщо зробити гротеск і показати йому, він скаже: «Навіщо ще один нудний ґротеск?». Він не бачить суттєвої різниці навіть між Футурою та Гельветикою. З одного боку, нелюбов до гротесків у світі, підкореному гротесками, здається непрактичною, але також пригадується даоська легенда про Незрівнянного Скакуна, з повісті Селінджера. Там чоловік настільки глибоко розумівся на конях, що міг обрати найкращого скакуна, не зважаючи на його зовнішні ознаки, такі як масть чи, навіть, стать. Замість актуальних гротесків, Харик робить акцидентні рукописні шрифти з літерами рідкісних писемностей, реконструює історичні почерки та шрифти доцифрової епохи. Також він створює цифрові шрифти з каліграфічних робіт Василя Чебаника (на фото), наприклад, шрифт Rutenia – єдиний український шрифт, про який зняли кіно.

На футболці показані акцидентні шрифти в українській історичній стилістиці. Це маленька частина величезної колекції шрифтів благодійної спільноти «Щедрик, шрифтова поміч», яка була заснована Віктором Хариком для допомоги нашим волонтерам і фронтовикам. Спираючись на розробки Генадія Заречнюка та Василя Чебаника, спеціально для «Щедрика», Харик розробив кілька повноцінних гарнітур з українським характером. Також він, разом з Геннадієм Заречнюком, оцифрував і розвинув до повноцінних шрифтів роботи українських графіків 20 століття: Володимира Юрчишина, Георгія Якутовича, Петра Холодного та інших. Коли шрифти «Щедрика» продаються на Rentafont, Віктор перераховує авторські гонорари на лікування наших воїнів, а також простих людей, і навіть тварин.

Шрифти «Щедрика» на футболці: Rutenia (В. Харик, В. Чебаник, Г. Заречнюк), Chebanyk Sans (В. Харик), Zluka (Г. Заречнюк, В. Харик), Chebano (В. Харик, В. Чебаник) Kyiv (В. Харик).


Замовити футболки з українськими шрифтами

Футболки можна придбати в магазині київської школи каліграфії «Арт і Я». Також ви можете замовити футболки нестандартних розмірів, сумки, подушки, чашки та іншу продукцію з українськими шрифтами. Для цього пишіть на info@rentafont.com.

Даруйте футболки про українських шрифторобів друзям дизайнерам, застосовуйте наші шрифти у ваших книжках, сайтах, відеоблогах і формуйте унікальне обличчя України!

Корисні посилання:

Користуючись цим сайтом, ви даєте згоду на Використання cookies