Пошук шрифтів
ТарифиСкачати Агент
Товари додані у кошик
Увійти

Як зробити 1000 гривень без піратських шрифтів

Piratska-hryvna

На цю тему мене підштовхнув скандал з піратським шрифтом на новій банкноті 1000 гривень, зображення якої презентував Національний Банк України на початку липня 2019 року.

Нелегальну й неякісну кирилічну версію шрифту Bickham Script від Adobe на банкноті спочатку впізнали українські дизайнери. Їх зауваження опублікувало інтернет-видання Telegraf.Design, а шрифтар Богдан Гдаль написав автору оригінального шрифту Франку Грісхамеру, який також впізнав на банкноті кирилічну адаптацію російської дизайнерки Олександри Гофман, зроблену з порушенням ліцензії Adobe.

Реакція НБУ, на жаль, була суперечливою. Добре, що вони принаймні не намагались назвати цей «шрифтовий букет» додатковим ступенем захисту.

Дизайн сучасних гривень – не те, чим можуть пишатися українські дизайнери. Навіть перші гривні 1992 року випуску мали якісніший дизайн. Різних шрифтів було менше ніж сьогодні, вони були унікальними й мали спільну стилістику з орнаментами та ілюстраціями.

Дизайн грошей дуже багато говорить про країну, це візитівка держави, міні екскурсія, яка розповість про її минуле, сьогодення та майбутнє, про те, чим пишаються люди і як вони це презентують. Один піратський шрифт не говорить, що українці є піратами. Набагато страшніші 11 різних шрифтів в одному дизайні.

Будь-які написи, зроблені різними шрифтами, різного розміру й кольору, очевидно, мають читатися по-різному. Також вони сприймаються по черзі, залежно від їх розміру, контрастності та інших якостей. Кожна риса напису пов’язана зі змістом тексту.

Типографіка, як частина композиції є візуальною мовою. Вибір шрифтів та інших якостей написів створює драматургію. Написи – це актори, які виходять на сцену в різних костюмах і різними голосами розповідають історію. Її свідомо зчитують професіонали, а прості глядачі сприймають підсвідомо.

Візьмемо, наприклад, аверс нової 1000 гривень. Кожен напис зроблено в своєму стилі, навіть в імені Володимира Вернадського використано 2 шрифти + буквиця, і все це з контуром і на окремих плашках. В чому мета? Що можна розповісти про Україну за допомогою вісьмох різних шрифтів?

З професійної точки зору таке рішення можна трактувати або як іронічний карнавальний безлад, або як провінційне прагнення зробити «по-багатому». Ця імітація вишуканості схожа на роботу професіоналу не більше, ніж середньовічні зображення левів схожі на реальних левів.

Дилетантську типографіку на грошах можна було б пробачити країні, де немає власних дизайнерів і ніхто не розуміється на шрифтах. Але Україна має дизайнерів, яких визнають у всьому світі, і завжди їх мала. У нас є власні традиції каліграфії та друкарства, десятки шрифтарів, які зробили сотні сучасних цифрових шрифтів!

Яким має бути дизайн гривні

До будь-якого символу держави є очевидні загальні вимоги. Дизайн гривні має бути:

  • якісним і професійним;
  • чистим з правової точки зору;
  • базуватися на українській інтелектуальній власності;
  • відображати цінності України.

Відображення цінностей – єдиний пункт, який є складним. Україна, як і інші країни, має безліч цінностей, якими можна пишатися, але ми не можемо на невеличкій купюрі передати їх усі. Розробник дизайну банкнот має обрати найголовніші позитивні символи країни і зробити акцент на них, як у туристичних брендах, тільки трохи складніше.

У бренді 2013 року Україна пропонувала гостям магнетизм наших природних краєвидів, цікаву традиційну культуру, яскраві враження. А у 2018 році наша країна наголошувала на своїй перспективності. Не віночки зі стрічками, а осередок модернізму і прогресу. Будь-яка з цих або інших українських цінностей може бути основою ідеї дизайну гривні.

Унікальні літери чи готові шрифти?

Цей вибір залежить від обраних цінностей. Якщо ми понад усе цінуємо нашу історію, унікальні традиції, то логічно показати світові максимум автентичного, українського. Графіка, орнаменти, написи мають здаватися безцінним скарбом, який плекала уся нація, охороняючи від ворогів тисячу років. Звичайно, такий дизайн передбачає унікальну літерацію чи навіть каліграфію в єдиному стилі з усіма іншими елементами.

Такий підхід ми бачимо в дизайні перших гривень 1992 року. Тут усі елементи зроблені в традиційному стилі українськими художниками Василем Лопатою (ілюстрації) та Борисом Максимовим (дизайн, шрифти).

Яскравий приклад протилежного підходу – акценту на сучасності – можна побачити в новому дизайні норвезьких грошей. До речі, їх нову купюру 1000 крон планують ввести в обіг одночасно з нашою тисячею гривень, у жовтні 2019. Цей дизайн дає три дзвінкі ляпаси прихильникам демонстративного споживання усіляких розкішних пишнот. По-перше, використали лише одну готову шрифтову гарнітуру – Frutiger Next. По-друге, шрифт зробив швейцарець Адріан Фрутігер. І по-третє, де ж ваші герої? Жодного короля вікінгів!

І все ж таки, це стримане мінімалістичне рішення не виглядає примітивним чи непрофесійним. Дизайн крон розповідає історію про море та усе, що воно споконвіку приносить норвежцям. Цінності, які вони передають, я б назвав гуманістичний еко-френдлі модернізм. Цей дизайн зацікавив багатьох людей по всьому світу. Національний Банк Норвегії навіть зняв фільм, що розкриває історію створення нових банкнот. Цікава деталь – аверс та реверс купюри робили різні дизайн-студії!

Основний шрифт банкноти, Фрутігер – це не просто лаконічний нейтральний шрифт без національних ознак. Він навіть нейтральніший за всесвітньо відомий міжнародний шрифт Гельветика. Вона має закриту апертуру, що робить шрифт зосередженим на собі, емоційно холодним і неконтактним.

Також закриті шрифти потребують більше фарби для друку й складніше читаються на відстані. Фрутігер має відкриту апертуру, тому він більш нейтральний, дружній та комфортний для сприйняття, ніж Гельветика.

Цей шрифт відображає позиціонування Норвегії в сучасному світі. Норвегія не прагне доводити права на свою історію, міфологію, або щось із кимось ділити, ні всередині, ні зовні. Вона декларуює відкритість до спілкування. Спокійна інтонація Фрутігеру демонструє впевненість у собі та довіру до оточуючих.

Я би хотів, щоб Україна декларувала подібні цінності, але зараз ми проживаємо переломний етап історії, тож нам далеко до норвезького спокою.

Легальні українські шрифти для банкнот

Дизайн гривні може бути будь-яким, навіть мінімалістичним, але не нейтральним. Нашу культурну спадщину намагається апропріювати імперська Росія, тому ми маємо продовжувати наголошувати на нашій історії та ідентичності, яка, на відміну від Норвегії, досі не очевидна для всіх. Акцент на українській ідентичності означає використання шрифтів з українським характером, зроблених в Україні.

Важливо розуміти, що український характер шрифтів не обмежується козацьким скорописом часів українського бароко. Україна має багато власних шрифтів у стилі ар-деко, конструктивізму.

У дизайні грошей, незалежно від конкретної ідеї, знадобляться різні типи шрифтів. Це, як мінімум: акцидентні шрифти з яскравим характером, прості текстові шрифти для важливих підписів, наприклад, «Національний Банк України», та помітні розбірливі шрифти для цифр номіналу – 1000, 500, 200 тощо.

Український шрифтовий веб-сервіс Rentafont має безліч вітчизняних шрифтів, які ідеально підходять для дизайну банкнот і монет. Ми пропонуємо дизайнерам і представникам Національного Банку України використовувати ці шрифти. Серед них є і безкоштовні, які можна скачати, і комерційні, які можна орендувати на час або купити пожиттєву ліцензію.

→ Шрифти для банкнот від українських дизайнерів (130 шрифтів)

→ Шрифти для банкнот в українському стилі (36 шрифтів)

→ Рукописні шрифти для банкнот (12 шрифтів)

→ Прості текстові шрифти для банкнот (80 шрифтів)

→ Жирні накреслення для номіналів банкнот (30 шрифтів)

Ціни на легальні шрифти не спустошать держбюджет, бо шрифтова ліцензія коштує від кількох сотень гривень.

Унікальні літери від українських дизайнерів

Хоч у нас вистачає якісних шрифтів для грошей, є кращий підхід! Можна замовити ексклюзивний шрифт, або окремі написи для купюр. Це безперечно варте деяких зусиль, бо гроші – це найпомітніший державний символ, що існує довгі роки, навіть десятиліття, у кожній кишені.

Якщо хтось думає, що замовляти шрифт для грошей це занадто складно чи дорого, я покажу неповний список тих, хто за останні п'ять років отримав ексклюзивний шрифт від українських дизайнерів:

  • Міністерство Освіти і Науки України (шрифт Кирила Ткачова)
  • Національний художній музей України NAMU (шрифт Дмитра Растворцева)
  • Новий брендинг України Ukraine NOW (шрифт Кирила Ткачова)
  • Збройні Сили України (шрифт Сергія Ткаченка)
  • Київська міська навігація (шрифт Андрія Константинова)
  • Шрифт міста Дніпро (Андрія Шевченка та Кирила Ткачова)
  • Шрифт міста Маріуполь (Андрія Шевченка та Сергія Родіонова)
  • Шрифт міста Вінниця (Дмитра Растворцева)
  • Шрифт міста Суми (Дмитра Растворцева)
  • Шрифт міста Луцьк (Кирила Ткачова)
  • Шрифт міста Біла Церква (Кирила Ткачова)
  • Шрифт міста Запоріжжя (Кирила Ткачова)
  • Шрифт для Львівщини (Кирила Ткачова)
  • Шрифт для Київстар (Геннадія Заречнюка, Дмитра Растворцева, Лук'яна Турецького)
  • Шрифт для Комфі (Кирила Ткачова)
  • Шрифт для Розетки (Дмитра Растворцева)

Завдяки таким гучним проектам наші дизайнери отримують дедалі більше визнання у світі й всередині країни, від нагороди Red Dot за бренд Ukraine NOW (Banda Agency) до Шевченківської Премії за Графіку Української Мови (Василь Чебаник).

Замовляти ексклюзивні шрифти це звична практика у розвинутих країнах. Дуже приємно, що це стає нормальним і для України. У нас вистачає людей, які можуть зробити унікальні шрифти, каліграфію або літерацію для українських банкнот і монет. Пропоную шортліст українських майстрів шрифту і каліграфії, які мають нагороди та медійність: Кирило Ткачов, Олексій Чекаль, Віктор Харик, Андрій Шевченко, Дмитро Растворцев, Віка і Віта Лопухіни.

З приводу замовлень для українських дизайнерів, пропоную писати у спільноту «Шрифтороби» або Фейсбук-сторінку Rentafont.

Корисні посилання:

Користуючись цим сайтом, ви даєте згоду на Використання cookies