Пошук шрифтів
ТарифиСкачати Агент
Товари додані у кошик
Увійти

Шрифтові спогади про 2020 рік

2020-year-cover

2020 рік був одним з найкращих і найуспішніших, як для Rentafont, так і для українських шрифторобів! Тут не буде жодних підсумків, тільки яскраві шрифтові спогади про рік, що побив усі рекорди з мемів.

Січень 2020 розпочався з величезної проблеми – на зимові свята не було снігу! Тож довелося виправляти цю прикрість сніжними шрифтами! )


На Rentafont запрацював зручний магазин шрифтових ліцензій, де можна просто і швидко обирати великі групи шрифтів, щоб купити, орендувати, підключити до сайту або скачати безкоштовно.

Усі кнопки «Орендувати» на сайті перетворилися на «Орендувати/Купити». Тисніть на них, потім тисніть «Купити» та обирайте потрібне використання шрифтів.


Ми встановили традицію святкування Дня Українського Шрифтороба! Четверте лютого – день народження двох відомих українських шрифтарів, Геннадія Заречнюка та Сергія Ткаченка. Також цього дня була створена шрифтова студія 4th february type foundry. Наші дизайнери вже давно знають про цей день, але звичаю святкування досі не було.

З 2020 року на Rentafont діють щорічні знижки на честь цього свята. Тепер ви можете купувати ліцензійні шрифти зроблені в Україні зі знижкою 25%! з 4 по 11 лютого!

Каліграфічний напис від Олексія Чекаля


Розмір колекції Rentafont перевищив 4500 шрифтів з кирилицею та латинкою. Це роботи 145 авторів і 25 шрифтових студій з усього світу. Вогниками відмічені особливо цікаві знахідки 2020 року.


Весь рік Дмитро Растворцев – один з найвідоміших українських шрифторобів, приємно дивував усіх своїми шрифтовими роботами, від шрифту для додатку «Дія» на початку року до шрифту для Depositphotos. На Rentafont також стало більше його шрифтів: звичайних і варіативних, платних і безкоштовних.


Виявилося, що реп – найпопулярніший музичний жанр навіть в Україні, тому довелося додати теги для пошуку реперських шрифтів.


Вдалося завершити довгу шрифтову історію, що почалася з диплому Свєти Акатьєвої у Харківському ХудПромі. Шрифт пережив Свято Кирилиці 2008, взяв нагороди на різних конкурсах, з'явився на Rentafont з кирилицею, але без латинки і, нарешті у 2020 році був дороблений Марчелою Можиною. Тепер цей шрифт під назвою Baron, з латинкою та переробленими цифрами доступний для всіх. Тільки, на Rentafont і більше ніде!


У 2020 році з'явилося багато смішних мемів, в тому числі пов'язаних зі шрифтами. Тепер на Rentafont можна знайти шрифти, характерні для мемів =)


До Міжнародного Жіночого Дня я написав статтю про жінок у шрифтовому дизайні. Один з цікавих висновків – 25% шрифтів, створених за участю жінок, приносять 70% всього прибутку Rentafont!


Ми зробили друковану версію Каталогу Шрифтових Колекцій Rentafont. Вийшов чудовий подарунок для шрифтових друзів і переможців шрифтових конкурсів Pangram - International Student Competition on Font and Calligraphy та Онлайн-виставки «На перетині всіх протилежностей» проєкту «НАРБУТ XXI»


Я написав лонгрід на тему «Чому я займаюся шрифтами» бо давно хотів мати зрозумілу відповідь на питання, яке мені часто ставлять люди, не пов’язані з дизайном.


Через карантин мітинги перейшли в онлайн, тому ми зібрали гучні та рішучі шрифти для політичних лозунгів від українських шрифтових дизайнерів!


Це був вдалий рік для космічної галузі, навіть в Україні, бо наші депутати, нарешті, прийняли закон про приватні космічні компанії. Не кажучи вже про Ілона Маска, який знову здивував весь світ політами нових ракет і сином з дивним іменем.


На честь Маска Молодшого харківська дизайнерка Іра Оленіна зробила листівки «Happy birthday X Æ A-12 Musk!» та «OCCUPY MARS, baby!», звісно, зі шрифтом Mars Type.


У блозі Rentafont з'явився новий розділ з матеріалами групи Шрифтові знадібки (історичні). Засновниця групи Марчела Можина каже: «Коли бачите літеру N в нових українських шрифтах, це не бажання випендритись чи загравання з заходом, це українська форма, яка менш ніж 100 років тому була абсолютною нормою.» Цей проєкт відображає розвиток української кирилиці в 20 столітті, не лише в Україні, а і в усьому світі.


В минулому році відомий шрифтовий дизайнер Кирило Ткачов розгорнув викладацьку діяльність успішніше ніж будь коли. Завдяки його онлайн-курсу в Projector за 2020 рік в Україні з’явилися десятки молодих авторів зі своїми оригінальними шрифтами. Багато хто з них продовжив шлях у професії та зробив повноцінні шрифти. Rentafont є партнером цього курсу, тому я написав статтю про шрифти студентів першого випуску.


На дорогах України почали встановлювати нові знаки й покажчики від Агентів Змін зі шрифтом Road UA, який спеціально для цього зробив Андрій Константинов! Попередня система, створена 50 років тому, базувалася на радянському шрифті, який давно не відповідає технічним вимогам і застарів морально. Це перша комплексна зміна дизайну дорожніх знаків, що базується на дослідженнях і світовому досвіді.


Окрім безкоштовного шрифту Road UA, студія Андрія Константинова – Mint Type, випустила за рік більш ніж 10 якісних комерційних гарнітур, які можна орендувати й купити на Rentafont!


Після першого успішного онлайн-курсу та шрифту Rock Star з 36 накресленнями, Кирило Ткачов створив шрифтову студію АльфаБраво (AlfaBravo). Він запросив туди кілька українських шрифтових дизайнерів і студентів свого курсу, серед них: Марчела Можина, Марія Вайнштейн, Сергій Макаренко, Захар Кривошия, Оксана Єршова та інші. Під кураторством Кирила вони почали розробляти круті гарнітури з українським характером! Шрифти цієї студії – одна з найяскравіших шрифтових подій 2020 року.


Ще одним цінним поповненням шрифтової колекції Rentafont 2020 року стали шрифти британської студії The Northern Block. Дуже приємно, що їх шрифти мають якісну кирилицю, завдяки білоруській шрифтовій дизайнерці Марії Пігулевській.


Богдан Гдаль – автор шрифту Вернигора, що став візитівкою українського історичного кіно, завершив свій довгобуд – шрифт для музею Івана Гончара. Це вдосконалений цифровий шрифт на основі написів художника.


Ще один шрифт-довгобуд завершили Костянтин Головченко та Віктор Харик зі студії Apostrof. Це декоративна антиква нового стилю під назвою 1812. Також вони випустили оновлену Хоменківську гарнітуру, раніше оцифровану Генадієм Заречнюком, та Bethencourt – оригінальний унціал із фантастичним курсивом!


Віктора Харика взагалі було не зупинити, «їбашив невпинно»! Він зробив для благодійного проєкту «Щедрик: шрифтова поміч» два нових історичних шрифти: Konfekt у стилі модерн (з Генадієм Заречнюком) і готичний шрифт Lisboa. Ці шрифти можна орендувати й купити на нашому сайті.


А я продовжив шукати шрифтовий стереотип для України. Це слово Україна, складене з літер основних стереотипно-українських шрифтів за настроєм і стилем. Тепер з кирилицею і рядковими літерами.


Також я вперше зайнявся редагуванням статей в Українській Вікіпедії. Взяв участь у написанні статті про мій шрифт Mars Type, створений спеціально для майбутньої колонії на Марсі. Але наші суворі адміни, не дивлячись на вчасно виконані правки й повну відповідність статті правилам Вікіпедії, все ж видалили її, разом з парою інших статей про українські шрифти. Очевидно, для цих поважних добродіїв шрифти не є важливими, а ЗМІ, що пишуть про дизайн не є джерелами інформації.


Повстала Білорусь! Важка боротьба громадян проти радянського диктатора триває вже майже півроку. Особливої уваги заслуговують шрифти білоруських авторів, в тому числі призначені для плакатів і лозунгів. Шрифти Олексія Коваля стали ще одним відкриттям 2020 року для користувачів Rentafont.


Шрифт Mars Type продовжував захоплювати планету! Поки лише Землю, але це тільки початок. У 2020 разом з Ірою Оленіною та NUMO-project ми створили серію футболок «Mars Type quotes». На них зображені марсіанські апарати з цитатами великих людей про можливості (Opportunity), цікавість (Curiosity), наполегливість (Perseverance) та винахідливість (Ingenuity). Всі цитати набрані марсіанським шрифтом, який розробив Євген Садко.


Ми оновили телеграм-бот Rentafont, тепер можна шукати не тільки шрифти, а й шрифтові пари. А ще, спеціально для користувачів з України, ми зробили безкоштовні наліпки з літерами шрифту Рутенія!


Вийшов фільм про шрифт Рутенія! І це стало водночас доброю і поганою новиною. Добре те, що це перший повнометражний фільм про український шрифт, який привернув увагу до шрифтового дизайну. Також приємно, що після показу багато українців придбали собі ліцензію на цей шрифт! Це є ознакою того, що в Україні потроху з’являється ринок шрифтів. За якийсь місяць десятки простих українців заплатили гроші за шрифт, щоб застосувати його в своєму дизайні. Така звична для розвинених країн покупка, як цифровий шрифт, була б майже неможливою для України ще 10 років тому. А погано те, що відкривши для глядачів тему шрифтів, автори фільму «Рутенія. Повернення Коду Нації» не пояснили їм значення понять: писемність, абетка, графема і шрифт у сучасному розумінні, та ще й розповсюдили купу антинаукових теорій.

Я написав статтю на тему Рутенії, яка розставляє крапки над і в питаннях шрифтової термінології у фільмі, та відповідає на популярні запитання людей, які вперше купують шрифт.


2020 був роком найважливіших виборів у світі – виборів президента США. Тому я проаналізував рекламу двох американських партій та створив дві великі колекції: Республіканські шрифти та Демократичні шрифти.


Минулий рік був дуже успішним для українського ринку ліцензійних шрифтів, але не тільки. Попит на замовні шрифти теж зростає. Причини цього зростання описані в блозі Rentafont «Українські шрифти від Майдану до сьогодні» де згадані наші найпопулярніші дизанери та їх шрифти, створені на замовлення.

У 2020 кілька відомих українських брендів замовили унікальні шрифти. Depositphotos, Нова Пошта, WePlay Esports, Харківський театр опери та балету, Православна Церква України, Укрзалізниця, Нацiональний музей «Київська картинна галерея», Аукціон антикваріату «Violity», телеканал СТБ вже мають власні шрифти, і вони роблять їх бренди довершеними. Шкода, що серед них досі немає Monobank, який у своєму нестандартному додатку досі використовує стандартні шрифти ;-)


Українську шрифтову спадщину плекали так пильно й ненастанно, як ніколи раніше. Набула популярності спільнота Шрифтові Знадібки, завдяки якій тисячі підписників побачили, що своєрідну українську кирилицю робили не тільки Нарбут і Хоменко, а ще десятки великих майстрів з України та з-за кордону. Відбулася виставка плакатів, присвячена Нарбуту. Вийшли дві книжки про Нарбута, одна з яких є колекційним виданням, бо кожен з 500 примірників має унікальну обкладинку.


Львівський дизайнер Лук’ян Турецький – співзасновник першої української шрифтової студії 2D Studio Design, вперше за кілька років випустив новий шрифт Lo-Fi Copy!


Слово «Локдаун» (Lockdown) визнали головним словом 2020 року! Тому ми додали шрифтам Rentafont тег «локдаун». Це шрифти із закритою апертурою та галузевими тегами «захист», «поліція», «медицина».


Щороку на Rentafont з'являються шрифти нових авторів, і серед них є дебютні роботи молодих дизайнерів і дизайнерок. Дебютанти 2020 року: Ліза Чепугова зі шрифтом Fedorro, Марія Вайнштейн зі шрифтом Monofontis, Сергій Макаренко зі шрифтом Almaz та Марчела Можина, яка вже має кілька шрифтів, але її новий шрифт Aleksa, зроблений разом з Кирилом Ткачовим, є дебютом у форматі студії АльфаБраво. Є й інші дебютанти, але їх шрифти я ще не встиг опублікувати на Rentafont.


Всі, хто звертає увагу на шрифти помітили, що у 2020 році вся Україна в онлайні та на вулицях була захоплена шрифтами Дмитра Растворцева. Соціальна реклама, державні й муніципальні додатки й сайти, музеї та книжки! Це називається «хуярити для небес». А під кінець року Раствор ще й почав «лонгрідити» – написав великий текст про українські шрифти у 2 частинах!


А на Rentafont під кінець року до магазину ліцензій та оренди шрифтів додалася підписка на шрифти, яка є простішим варіантом оренди, тільки не по одному шрифту на короткий час, а одразу 4000+ шрифтів на місяць чи рік від $12.50/міс.


Не забудьте подивитися шрифти з тегами, доданими у 2020: мем, бумер, зумер, реп, доставка, шаурма, Земляни фільм, електрогітара, концерт, демократичний, республіканський, Instagram, TikTok.

Команда Rentafont вітає усіх, хто пережив складний 2020 рік! Бажаємо вам у 2021 році бути натхненними, як шрифт Рутенія та раціональними, як шрифт Road UA!

Користуючись цим сайтом, ви даєте згоду на Використання cookies